Kapeen Luontopolku - 3km

  • Pituus 2,7km, nousua 91m
  • Lähtöpisteen lähin osoite: Pohjankapeentie 134, 34260 Tampere

Kapeen luontopolku on vähän kuljettu lyhyt reitti Pohjois-Tampereella kymmenisen kilometriä Muroleen kanavalta etelään. Polulle pääsee soratieltä aivan Pohjankapeentien tuntumasta ja kyseessä on yhdensuuntainen reitti. Reitin varrella on myös laavu. Seuraavassa on kuvattu reitti länsipäästä alkaen.

Lähtö on vaikeasti hahmotettavissa ja ensimmäiset puoli kilometriä polku kulkee metsäkoneen uraa tai näkyy maastossa todella huonosti. Puissa on kuitenkin punakeltaisia reittimerkkejä siellä täällä. Siirryttäessä varttuneemman metsäkuvion puolelle polku on kuitenkin jo selvä, joskin kapea. Tästä eteenpäin metsä muuttuu miellyttäväksi vanhaksi kuusikoksi, jota on ilo kirmata eteenpäin.

Reilun kilometrin jälkeen saavutaan aukion laitaan, jossa polku erottuu taas heikommin varvikon alta, mutta seuraamalla aukion laitaa pääsee uudemmalle hakkuulle, jolloin ollan lähellä laavua (aukion kaakkoisnurkasta etelään olevan pienen soistuman reunalla). Laavu on hyvässä kunnossa ja sieltä lähtee taas selkeä polku halkovajan ja laavun välistä nousemaan kohti Piikkistenvuorta. Matkalla on paljon ihastuttavia avokallioalueita, mutta itse vuoren laki on pienoinen antikliimaksi muuten hyvälle nousulle. Huipulta näkee hieman Näsijärveä, mutta muuten ympäristö ei ole häävi. Huipulta polku jatkaa alas kohti metsätien vartta, jossa on reitin länsipäätä huomattavasti selkeämpi lähtöpiste opasteineen.

Mikäli haluaa juosta takaisin samaa reittiä, voit kiertää Piikkistenvuoren itäpuolen metsäkoneen uraa pitkin takaisin polun varteen kohtaan ennen viimeistä nousua mäen päälle. Hyvä reitti sekin, kunhan on tarkkana polun ja koneuran risteyksen kanssa.

Data, teksti ja kuvat: Manu Humppi