Birgitan polun länsipuoli - 12km

  • Matka 12km/suunta, nousua 220m/suunta
  • Alkupisteen lähin osoite Sääksjärventie 2, 33880 Lempäälä

Suositeltava lähtöpaikka on Sääksjärveltä ratasillan toiselta puolelta löytyvän parkkipaikan läheisyydestä. Tarkempi osoite on Sääksjärventie 2, 33880 Lempäälä. Bussiyhteydet Tampereen suunnasta pysäkille ”Sääksjärvi Karhumäki”, josta n 200 metriä kävelyä alkupisteeseen. Bussit 26,50 (A,B,C), 52, 53. Sääksjärvi kuuluu joukkoliikennevyöhykkeeseen B.

Reitti on merkitty Birgitan polku -kyltein ja keltaisin nauhoin. Reitin alku on kivikkoista polkua, jonka jälkeen seuraa Kortejärveen ja Ammejärven tasaisempi polkuosuus. Ammejärven kodalle on n. kilometrin matka. Ammejärven kodan ympäristö on valitettavasti hakattu ihan vastikään, eikä siten tarjoa oikein luontoelämystä.

Polku jatkuu kodalta suoraan etelään kohti Hakkaria. Birgitan polkuun kuuluu myös kodalta länteen haarautuva Pirkkalan yhdyspolku Kaitajärvelle. Reitti jatkuu aika teknisenä metsäpolkuna. Polulla on jonkin verran korkeuseroja ja maasto on nousevaa aina reitin puoliväliin Siiskukkulalle asti. Reitti on selkeästi merkitty. Yksi harhautumispaikka on n 4 kilometrin kohdalla, jossa polku haarautuu asutusalueelle, ja se haarautuva polku on käytetympi. Ole siis tarkkana kun lähestyt Asemakylää.

Siiskukkula on reitin ainoa merkittävämpi nousu. Nousumetrejä siinä tulee n 40 m, muutaman sadana metrin matkalla. Tuohon nousuun olen tehnyt myös Strava -segmentin, eli jos haluat kellottaa hyvän ajan, niin tee pieni spurtti lammen kohdalta olevalta sillalta ylös kukkulan päällä olevalle pienelle pyykkikivelle asti. Noususummaa 12 kilometrin matkalle kertyy n 220 metriä.

Siiskukkulan jälkeen n 9 km päässä voi poiketa polulta n 400 metrin päässä olevalle Siisjärven nuotiopaikalle. Tämä on reitin toinen ”virallinen” taukopaikka.

Hakkarissa polku kulkee osin Hakkarin kuntopolulla, ja metsäosuudet on hieman huonosti merkattu. Hakkarin urheilukentällä voit saada juomatäydennystä pukukoppien ja vessojen ollessa avoinna.

Reitin pituus on n 12 km suuntaansa, eli edestakainen lenkki vie 3-4 h. 1,5-2h yhteensuuntaan. Voit tehdä lenkin myös n 15 kilometrin mittaisena kääntymällä Siiskukkulalta tai Siisjärven kodalta takaisin.


Data, teksti ja kuvat: Tarmo Viljamaa