Koukkurahkan koukkaus - 8km

  • Lenkin pituus 7,6km, nousua 182m
  • Lähtöpisteen lähin osoite: Salmenkalliontie 52, 33720 Tampere

Tämän reitin lähtöpiste on esimerkiksi Hervantajärven uimarannan parkkipaikalla (Salmenkalliontie 52, 33720 Tampere). Reitti on helppo yhdistää tällä sivulla mainittuun Makkarajärven lenkkiin, jolloin lähtöpisteeksi voi valita Hervannantien ja Ruskontien risteyksen. Lisäksi voi katsoa, miten Kaarinanpolku(E) -lenkki liittyy tähän.

Yleiskuva reitistä on kuvassa. Pituusvaihtoehtoja on kolme: (i) oikaisemalla kolmen km:n kohdalta Viitastenperällä suoraan yhdeksän kilometrin paikkeille tulee noin 5 km; (ii) jättämällä suo-osuuden väliin tulee noin 8 km; ja koko lenkki noin 11 km.

Lyhin lenkki noudattelee osittain Hervantajärven luontopolkua, joskin talvella 2019-2020 olleen maanrakennustyömaan vuoksi Makkarajärven pohjoispuolinen osa po. luontopolusta ei ole käyttökunnossa. Makkarajärveltä reitti kulkee itäänpäin pitkin kurua, joka ei ole luontopolulla, mutta heti kohta 2 km:n jälkeen kyllä taas yhtyy hetkeksi po. luontopokuun. Noin 2.5 km:n kohdalla reitti siirtyy Lorunkorven keissutien puolelle. Sitten taas loppupuolella väli 9 - 10 km noudattelee luontopolkua. Poikkeamat luontopolusta on tehty, koska niillä on allekirjoittaneen mielestä hienoja maisemia. Lisätietoja Hervantajärven luontopolusta esimerkiksi täältä: https://www.tampere.fi/liitteet/5ytbQkVGx/Hervantajarvi_Suolijarvi.pdf

Reitti kulkee myös Huokanvuoren yli ja Koukkurahkan reunaa. Jos haluaa käydä Koukkurahkan eteläpuolella, niin reitti käy sielläkin. Suo-osuus poislukien reitti on juostavissa matalan veden aikaan yleensä kuivin jaloin ilman vedenpitäviä sukkia tai kenkiä. Talvikautena 2019-2020 vesi oli hyvin korkealla, joten on odotettavissa, että reitillä kastuu ainakin keväällä 2020. Polut lähellä Koukkurahkaa eivät ole mahdottoman isoja, joten siellä kannattanee katsella karttaa vähän tarkemmin. Viitastenperän ja Houkanvuorentien välillä on tehty metsätöitä, josta syystä siellä polku löytyy helpommin, jos tämän osan kiertää myötäpäivään, eli gpx -jäljen suunnassa.

Data, teksti ja kuvat: Pekka Heino

Kuva1: Yleiskuva reitistä
Kuva 2: Vasikkasuon tien päästä lähtee kaksi vaihtoehtoa