Kaarinanpolku (E) - 15 km

  • Matkaa 15km
  • Lähtöpisteen lähin osoite: Salmenkalliontie 52, 33720 Tampere

Tämä reitti kulkee pienen pätkän eteläistä Kaarinanpolkua.
Kaarinanpolusta lisätietoja täällä:
https://www.kangasala.fi/asuminen-ja-ymparisto/kartat-ja-paikkatieto/kartat/karttoja-liikuntaan-ja-ulkoiluun/vaellusreitit/

Tämän reitin yksi mahdollinen lähtöpiste on Hervantajärven uimarannan
parkkipaikalla (Salmenkalliontie 52, 33720 Tampere).
Reitti on helppo yhdistää esimerkiksi tällä sivustolla mainittuihin reitteihin: Makkarajärvi, Koukkurahkan koukkaus ja Birgitan polku.

Yleiskuva reitistä on kuvassa 1. Siinä on idänpuoleinen lenkki ja lännenpuoleinen lenkki. Yhteensä 15 km ja rapiat.


Kuvat, data ja teksti: Pekka Heino

Kuva 1

Jos reitin itäpuoleisen lenkin kiertää myötäpäivään, Koukkurahkan
ylitys tulee, jos tulee, vasta reitin loppupuolella. Koukkurahkalla kastuu kengät ainakin päältä, ja sisältäkin, ellei ole jotain kalvokenkiä jalassa.
Oheinen selostus on sillä oletuksella, että kiertosuunta on tämä.

Jos pelkää suon ylitystä, voi suon kiertää Matinlahdentien länsipuolella
olevaa polkua esim. kuvan 2 mukaisesti. GPX- tiedostossa on ympättynä
molemmat vaihtoehdot.

Kuva 2

Lähtöpaikalta reitti menee itään, Huokanvuoren yli. Siinä vuoren jälkeen
on pieni pätkä, jossa ei ole polkua, vaan vain jokin metsäkoneen ura.
Tuota uraa pitkin voi jatkaa suunnilleen pohjoiseen kohti tietä. Tieltä
lähtee (vasemmalle) polku Houkansuolle, joka on kuiva ja hyvin juostavissa koilliseen, kunnes se loppuu pienelle tielle. Siitä kaakkoon päin
on Vasikkasuontie, jonne ei oikein kunnon polkua mene, mutta jokin metsäkoneura nyt kuitenkin. Vasikkasuontieltä lähtee Kaarinanpolku kaakkoon päin ja tämä reitti seurailee sitä Pikku- ja Iso-Salmusjärville asti ja siitä vähän eteenpäinkin. Salmusjärvien lähellä, niiden pohjoispuolella, polku menee paikoittain vähän vaikeakulkuiseksi. Salmusjärvien jälkeen reitti menee pitkin hiekkateitä jonkin matkaa.

Tässä esitetty reitti erkanee em. tieltä Taivalpirtin ja Koivuviidan
suuntaan vanhalle polulle, vaikka Kaarinanpolku menisikin virallisesti pitkin kaasuputkilinjaa hieman pohjoisemmassa. Kun vanha polku taas yhtyy tielle, tie jatkuu karkeasti kaakkoon ja luoteeseen; tai
juuri tuolla kohtaa oikeastaan etelään ja länteen. Kaakossa (etelässä) päin
ihan lähellä (korkeintaan 1 km) olisi Taivalpirtti ja Vähä-Riutan laavu, mutta tämä reitti ei vie sinne, vaan jatkuu siis luoteeseen (länteen). Jos Taivalpirtti kuitenkin kiinnostaisi, ks. tarkemmin kartta vaikka tuolta:
https://www.kangasala.fi/wp-content/uploads/2018/03/kaarinanpolku_etelainen.pdf
Siellä on monenlaisia palveluita, mm. huussi, nuotiopaikka ja puita.
Myös näillä sivuilla oleva Birgitanpolku kulkee taivalpirtille tuosta risteyksestä. 


Ohessa myös neljä kännykkäräpsykuvaa Kaarinan polulta.

Viimeistään tuossa Taivalpirtin risteyksessä kannattaa päättää, lähteekö ylittämään suota vai ei. GPX -tietostosta löytyvät vaihtoehdot.

Ensimmäinen vaihtoehto jatkaa Koukkurahkan yli ja palata lähtöpisteeseen Hervantajärven pohjoispuolta. Koukkurahkan voi ylittää läntistä reittiä, kuten kuvassa 1, tai sitten tuonne GPX:n puolelle on merkattu myös itäisempi reitti Koukkurahkan yli. Molemmat mahdollisuudet on esillä kuvassa 3. Suosittelen läntistä, koska siellä on paljon hyvää polkua. Itäisempi reitti on suurilta osin kasvanut umpeen ja siellä olevat pitkospuut ovat lähes täysin lahonneet. Itäisemmälle reitille osuu kuitenkin Eevertinkivi, josta kuva ohessa. Se on tuo etäisesti sfinksiä muistuttava siirtolohkare. Sitä voi käydä katsomassa, vaikka muuten läntistä reittiä kulkisikin. Kovin vahvoja polkuja Koukkurahkalla ei ole.

Kuva 3

Koukkurahkan kiertävä vaihtoehto liittyy hetkeksi Birgitan polkuun ja jatkaa pitkin Riipinkorven taivalta (ks. https://www.tampere.fi/liitteet/5ytbQkVGx/Hervantajarvi_Suolijarvi.pdf)
Matilanhdentien länsipuolta ja Hervantajärven eteläpuolta takaisin
lähtöpisteeseen. Tämä vaihtoehto on varmaankin jonkin verran pidempi,
kuin tuo, joka menee Koukkurahkan yli.

Luonnollisesti mikään pakko ei ole mennä tuonne Kaarinanpolulle ollenkaan, vaan voi esim. lähteä Riipinkorventaivalta etelään ja tulla Koukkurahkan yli takaisin. Siitä tulee 14 km ja rapiat. Juuri sellaiselta lenkiltä olen tähän leikannut ja liimannut tuon vaihtoehtoisen  paluun.